Rabarbravin oppskrift

Dette er en godt utprøvd oppskrift gjennom mange år og gir en deilig lett og frisk vin - perfekt til verandaen en sommeraften. Vinen holder ikke lagring og bør drikkes innen 1-1,5 år (noe som ikke er noe problem som regel). Det er best å bruke rød rabarbra eller andre sorter med lavt syreinnhold. Bruker man rød rabarbra får man en lett rosa vin. Det lønner seg ikke å sette denne vinen på gamle stilker, her i nord setter vi vinen rundt sankthans. Hvis du ikke har tid når stilkene er på sitt beste, er det bedre å fryse stilkene og ta de opp senere for vinlegging.

Utstyret og tilsetningstoffene du trenger får du kjøpt på Europris, vinklubben Scala eller i en spesialforretning.

Utstyr: 2 vinbøtter med lokk og delestreker (30 liter), en stor kasserolle for å koke vann, oechselvekt (for å måle sukkerinnhold), hevert, dørslag.

Råstoff: 10 liter oppkuttede rene og friske rabarbrastilker. En pose av hver: enzym, gjærnæring, vingjær, vinstopp og vinklarning for 20-25 l vin. 4,5 kg sukker.

Fremgangsmåte:
Dag 1: Plukk, vask og kutt opp rabarbra i fine skiver (ca 1-2 cm). Ha de i en godt vasket vinbøtte og slå kokende vann over. Det går fint om du må gjøre dette i flere operasjoner. Fyll opp til du har ca 15 liter og tilsett 1 kg sukker. La dette stå å trekke til dagen etter.

Dag 2: Nå er fruktmassen kjølt ned og du kan tilsette enzym og gjærnæring, som røres godt inn. Gjæren strøes på toppen og røres inn senere. Sett på lokk og gjærlås.

Dag 3: Rør forsiktig og sjekk at gjæringen har startet.

Dag 4: Sil i fra fruktmassen med hjelp av et dørslag eller en silduk, nå er det kjekt å ha to bøtter slik at du kan sile over i bøtte nr 2. Nå sitter du igjen med ca 10-12 liter. Tilsett 2 kg sukker og vann opp til du har 17 liter. Her kan du gjerne varme opp noe av vannet og røre ut sukkeret i det, men husk å kjøle det ned før det tilsettes. Gjæra tåler ikke høye temperaturer.

Dag 5-7: Følg med at det gjærer- nå skal det "ploppe" livlig. Hvis gjæringen går langsomt- flytt bøtten til et varmere sted og vent noen dager med å tilsette mer sukker.

Dag 7: Hvis gjæringen er godt tilsettes 1,5 kg sukker og vann opp til 22 liter.
Nå er det bare å vente til det gjærer ferdig.

Når "ploppingen" begynner å avta er det på tide å sjekke sukkerinnholdet. Til det er en oechselvekt kjekk å ha. Litt etter smak og behag bør vinen stoppes når den er rundt 5 på oechselvekten. Flytt vinbøtten til et kjøligere sted. Tilsett posen eller posene (varierer fra produsent til produsent) med gjærstopp og rist godt. Fortsett å riste til du har fått ut mesteparten av kullsyren (det kan ta et par dager). La vinen stå slik at bunnfallet legger seg (over natten). Bruk heverten og tapp vinen over i en ren bøtte, tilsett klarning, rist godt. Nå bør vinen stå til den blir klar før den tappes på flasker.

4 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Hvor lang tar tid bruker vinen på å gjære ut mot slutten? Eller stopper du den bare når sukkervekten viser 5?;)

  SvarSlett
 3. Hvor mye Rabarbra skal man bruke.?

  SvarSlett
 4. Takk for oppskriften. Har fulgt den nøye. Men... Helt på slutten tilsatte jeg gjærstopp... Da ble hele vinen lys grå som gammel "klonk" på noen sekunder... Ikke lengre den rødlige fine farven. Noen som har opplevd dette? Brukte gjær/enzym/stopp fra Europris.

  SvarSlett