mandag 27. september 2010

Sykurs

De som var innom Husflidsbua på Stonglandseidet i helga observerte en gjeng damer i ivrig sying. Sør-Tranøy Husflidslag arrangerte nemlig sykurs både lørdag og søndag. Under kyndig veiledning fra skredder Susanne Bühler Seifert fra Kvaløya har vi lært en rekke nyttige teknikker: lage og skøte egne skråband, ulike måter å sy skråband, lage egne hemper, vrangsy, lage paspolert lomme og en masse små og store triks. Til slutt samlet vi alt vi hadde lært i en egenprodusert veske slik at vi kan vise frem og skryte av alt vi har lært.

Endelig resultat- ikke alle ble helt ferdige før vi avsluttet søndag kveld.

Noen av kursdeltakere under instruksjon av Susanne (med rødt skjerf)


Paula og Merete i dyp konsentrasjon over symaskinen

Prøvelapp for paspolert lomme

Så stolt blir man når det blir rett og fint.

På søndag kveld var alle fornøyde og enige om at vi hadde lært masse, flirt masse og hatt en riktig trivelig helg.

onsdag 22. september 2010

Høst

Høsten er på mange måter min yndlingstid. Det er flotte farger, mye deilig å høste av friske grønnsaker og bær. Det er ofte både travelt og slitsomt når vinterveden skal i hus, poteten opp og annet vinterforråd berges. Men det gir også en utrolig tilfredstillelse å nyte av det man har høstet selv. Etter en hektisk sommer gir de mørke kveldene med varme i ovnen også rom for ettertanke og tid til å slappe av.

Det er vemodig når bladene faller og vinteren begynner å melde seg, men det er også bud om endring, nye tider og nye oppgaver. Slik det er i livets vedvarende syklus.

Denne høsten blir det en spesiell endring fordi jeg begynner i helt ny jobb. Etter en sommer i arbeidsledighet starter jeg i en prosjektstilling 1 oktober. Der skal jeg prøve å inspirere bønder i Midt-Troms til å produsere mer grønnsaker. Etter å ha "dyrket" fisk i mange år blir det nytt, spennende og litt skummelt.


Men enda er det litt sommerblomster å glede seg over og jeg har fortsatt litt tid til egne prosjekter. Etter en hektisk helg, ble resten av vinterveden saget på mandag og nå har jeg fått strikket litt og lagt ut noe på Epla . Til helga blir det sykurs med masse spreke damer og en ekte skredder til lærer. Det gleder jeg meg til !

søndag 19. september 2010

Tid for å ta seg inn

Deilig med søndag og hviledag. Markedsdagen i går blei lang og hektisk og da er det godt å kunne ta seg inn. Slike dager er morsomme, men slitsomme. Det kom mange blide og hyggelige folk i det nydelige høstværet og alle handlet og var fornøyde. Jeg rakk å ta noen bilder før hordene strømmet til, etter at salget åpnet ble det ikke så mye tid til slikt. For de som ikke kunne komme her er litt av det som ble frembudt:

Masse deilig lokalprodusert mat!

Flatbrød, seilaks og pesto fra Valvågen.

Lefser fra Lanes

Blomster og bær fra Frovåg

Naboene solgte krøkebærsaft (deilig med farris :)) og fisk.

Honning, gele og urtesalt fra vår stand

Her er vi klar til å ta imot de første kundene :)
Ha en riktig deilig søndag!

torsdag 16. september 2010

Klar for markedsdag


Det begynner å bli en tradisjon at det lokale bygdelaget arrangerer markedsdag i midten av september. Vi er ikke så mange innbyggere i lokalsamfunnet her, men mange er aktive småprodusenter av div matvarer og husflid. En lokalt marked ser også ut til å inspirere til å lage enda bedre produkter og bedre presentasjon av dem. Det skal bli spennende å se hva folk har produsert.


Siden dette er en markedsdag med fokus på lokal mat skal jeg ha bod sammen med svigersøster. Der skal vi selge grønnsaker fra vår felles grønnsaksland (kål, kålrot og gulrøtter). Vi har begge laget geleer som skal passe til ulike kjøttretter: rips med mynte, urtegele og rognebærgele. Jeg har urtesalt og honning i tillegg.

Husflidslaget stenger sitt utsalg og kafe for dagen og flytter utover, så jeg håper de tar med noen av mine produkter også.

I år skal vi ha lunsjservering med lokal vri også, så dagen i dag har gått med til å lage fiskekaker som skal selges for bygdelaget. Om jeg må si det selv så ble de gode. Ryktene sier at det også blir kjærlighetssuppe og paier å få kjøpt.
Hele dagen starter med en markering på kvinnekaia der Kåre Ryvoll, sønnen til hun som sto i bresjen for å få kaia bygd, skal fortelle om hvordan det gikk til.

Så til alle som har mulighet: kom til Lekangsund lørdag kl 11, da starter markeringen på kaia. Kl 12 åpner bodsalget og det varer frem til kl 15.

onsdag 8. september 2010

Siste smak av sommer

I dag har det vært en deilig dag. Selv om det var en litt sur vind, har solen varmet deilig på verandaen. September er liksom siste frist for å få gjort unna noen viktige ting for vinteren, både av hygge og plikt. For det første har jeg fått pakket biene mine og startet innvintringen. Det ble litt sen start på sukkerforingen i år, men jeg håper noen fine dager fremover skal hjelpe så de får nok sukker til å overleve vinteren. Har ikke skrevet så mye om biene i sommer og det er fordi det ikke har vært mye å skrive om. Stakkars bier de har sittet inne og sturet for det meste. I steden for at biene har produsert honning til meg, har jeg foret dem med sukker og div. honningrester.
Bildene er fra sommeren 2008, da var det litt bedre forhold og masse deilig sommerhonning.

Heldigvis er dette en hobby, for i år blir det ikke noe overskudd. Men det er en fantastisk spennende hobby så det gjør vel egentlig ikke så mye om det blir et dårlig honningår. En annen god grunn til å ha bier er at man får bedre bæravling. Så det andre vi har gjort i dag er å plukke risp og solbær. Siden jordbær, bringebær, kirsebær og stikkelsbær fortsatt er grønne kart satser vi på å høste det som tross alt blir modent. Med masse deilig bær i spannet kom tanken på å lage en smuldrepai. Jeg brukte samme oppskrift som for rabarbrapai og jammen funket det fint. Med litt vaniljesukker i deigen og vaniljeis til ble det riktig deilig.
Vi nøt den på verandaen sammen med kaffe og avisen, mens katten slikket de siste solstrålene på nederste trappetrinn.

lørdag 4. september 2010

Luer

Inspirert av Synnøve i rett og vrang og det stadig mer høstlige og kalde været har jeg strikket luer denne uka. Med temperaturer ned mot null og snø på toppene er det på tide å innse at sommeren er over. Er egentlig ikke helt sikker på om den noen gang kom for å være helt ærlig. For en som ikke har jorda som levebrød skal man kanskje ikke klage, men jordbrukerne rundt oss her nord har hatt en katastrofesommer.

Etter å ha brukt siste rest av godvær til å bringe neste års vinterved til gårds var det godt å bedrive litt handverk igjen. Det er lenge siden strikkemaskinen har vært i gang, så det var riktig gøy. Faktisk så morsomt at jeg må fylle opp garnlageret.

Har laget to varianter av luene: en høstlue i tynt kamgarn. Den er varm og god rundt ørene, men luftig i pullen.


Den andre varianten er i litt tykkere kardegarn. De har jeg tovet lett i maskinen slik at de er blitt myke og gode å ha på. Med både tykkere garn og lett toving blir dette en lue for de kaldeste dagene. Alle luene er lagt ut på Epla for salg.


I tillegg har jeg gjort ferdig en bestilling på en voksen strikkebukse. Svigerbror ønsket seg en slik etter at jeg strikket en til vår felles nevø. Den er også strikket i kardegarn og tovet i maskin. Tipper den blir god å ha under kjeldressen i vinter når gradestokken kryper ned mot -20.


torsdag 2. september 2010

Grønnsakpai for sultne husflidsdamer

Tiden går fort nå om høsten. Det er masse aktiviteter som starter opp og mye man skal delta på. Da er det kjekt å kunne ta med seg en pai ut eller servere en lun rett til kveldsmat. Etter ønske fra noen som var innom husflidskafeen på lørdag skal jeg gjøre et forsøk på å lære fra meg min pai (som ikke har noen oppskrift egentlig). Her er det litt etter hva er i skapet "akkuratnå-prinsippet". Men jeg forsøker:

Paideig (grov):
150 g smør
2 dl sammalt hvete grov
2 dl sammalt hvete fin (eller hvetemel)
1/2 dl vann

Smuldre mel og smør, eller kjør det i foodprosessoren. Tilsett vann til fast deig. Om du kjører den i maskin må du nok ha den ut på bordet til slutt. Pakk i plast og legg i kjøleskapet en halv time (eller til neste dag).
Etter hvilen kjevles deigen ut i ca 1/2 cm tykt lag og kle paiformen med den. Prikk med en gaffel. Forstek bunnen i 5 min ved 200 grader.



Jeg har kjøpt meg en paiform med løs bunn. Kjempekjekt når det skal serveres litt fine stykker, ellers er en vanlig paiform helt ok. Mangler du helt paiform kan du bruke en kakeform.

Mens bunnen steker lager du fyllet. Husk dette er et forslag, bruk det du har av rester eller det du finner i kjøleskapet.

1 broccoli (bør kokes i 5 min og la den renne godt av)
1 løk eller to vårløk
1-2 dl raspet eller oppdelt ost (all ost er gangbar, muggost er himmelsk)
ca 1 dl bacon, skinke eller kjøttpølse i biter (bacon bør stekes)
hakket persille eller annet grønt hvis du har
4 egg
3-4 dl melk eller fløte
salt og pepper



Kutt alt opp og strø det utover i paiskallet, husk det bør ikke gå over kanten. Ikke lag for store broccolibiter, de har en tendens til å bli litt "seige". Pisk egg og melk sammen, tilsett salt og pepper. Mengden væske kommer litt an på paiformen. Min tar 5-6 dl, så jeg har eggene i et litersmål og fyller opp med melk og en liten fløteskvett til passe mengde.

Hell væsken forsiktig over fyllet og stek ved 200 grader i 20-30 min til paien er blitt gyllen. Kan gjerne kjøles litt ned før servering, server med litt salat.



Bon apetit!