tirsdag 29. juni 2010


Nå er vinen klar for neste steg, fjerning av rabarbrastilkene. De har gitt fra seg smak og farge og kan nå fjernes. Det gjøres enkelt ved å sile det hele gjennom et dørslag. En øse til hjelp er ikke så dumt. Klem all saft godt ut. Her kan man bruke et silklede, men det går veldig fort tett og gir ikke nødvendigvis så mye mer saft. Det er heller ikke så viktig å sile vekk alle partikler. Når silingen er overstått er det på med mer sukker og vann og settes til videre gjæring. Vår vinbøtte bor på badet sammen med katten - begge sterke tilhengere av undervarme :).

søndag 27. juni 2010

Rabarbravin


Nå har gubben startet sitt faste forsommerprosjekt: å sette rabarbravin. Har tenkt jeg skal følge prosessen fremover og for de som vil sette sin egen vin kan de gå inn her for å finne oppskriften. Han tjuvstartet så jeg fikk ingen bilder av første del, men bildene over er fra dag 2, tilsetting av næringsstoff og vingjær. Sommeren er sen her oppe som dere vet og det er unormalt sent å sette vin etter sankthans. Av en eller annen mystisk grunn blir vinen gjerne blakket (uklar) hvis vi setter den for sent, og smaken blir heller ikke like bra. Tror likevel vi er ute i rett tid i år, men man vet aldri hvordan resultatet blir til slutt. Så følg med - følg med!

Et hint av sommer



De siste dagene har vi faktisk hatt litt sol og antydning til sommer (>10 grader). Mer skal det ikke til før både blomster og nordlendinger springer ut i iver :-). Epletreet har så mange blomster som jeg aldri har sett, rogna er duvende hvit og kirsebærtreene kommer også snart i blomstring. Hvis bare temperaturen holder seg kan det bli travle dager for biene.

Vi har overtatt hus og hage fra mine foreldre og det er de som har plantet frukttrærne. Eplehøsten har ikke vært noe å skryte av frem til nå, men vi høster jevnlig endel kirsebær. Ellers er det mest tradisjonelle bærbusker som solbær, rips og stikkelsbær. Stikkelsbær er vel ikke så vanlig i nord, men trives godt her i hagen hos oss og er hovedråstoffet i urtegeleene mine. Hvis det blir noen epler av alle blomstene kan jeg kanskje bruke hjemmeproduserte epler i geleene til høsten.

fredag 25. juni 2010

Festspill


En av fordelene med å bo på Sør-Senja er at vi bor midt mellom Tromsø og Harstad og dermed lett kan reise for å få med seg det som skjer i byene. I går var vi på en liten kulturekspedisjon i Harstad. Der pågår festspillene i Nord-Norge for tiden. Vi fikk med oss både husflidstorg, Forsvarets Musikkkorps i Generalhagen i nydelig sol (tror sannelig de blåste hull i skydekket), en spennede utstilling med festspillkunstner Børre Sæthre. For ikke å glemme en utrolig konsert med Sidsel Endresen i utstillingslokalene.

Til slutt litt shopping og god mat og det ble en perfekt dag med perfekt vær.

onsdag 23. juni 2010

Rabarbrapai eller hvordan få din mann til å danse


1,5 dl havregryn
1,5 dl hvetemel
100 g smør
1 dl sukker (demerara)
4-5 stilker rabarbra
kanel

Smøret smeltes og blandes med resten, eller smuldre det sammen med fingrene. Rabarbraen kuttes opp og legges i bunnen av formen, strø litt kanel over. Fordel smuldremassen over. Stek på 180 grader i ca 30 min. Server med is, vaniljekesam eller krem.

Denne oppskriften kom jeg over i en blogg for en stund siden (dessverre glemt hvilken). Den ble kopiert og har ligget til modning en stund, men nå er den testet. Som dere skjønner var den god- ikke bare litt men himmelsk god.
Jeg brukte demerarasukker som i følge James Martin (britisk TV-kokk) gir mer krunsj i smuldrepaien. Dessuten synes jeg demerara gir bedre smak og er bittelitt sunnere enn hvit sukker. Etter noen munnfuller kan du trolig se på at partneren din begynner å danse.

lørdag 19. juni 2010

Tacosuppe

3-400 g kjøttdeig
1 løk
1 boks kikerter
1 gulrot
1 liter vann
1 ss buljong (vanlig brun)
2 ts oregano
1 ts hvitløkspepper
1 ts paprikapulver
1 ts spisskummen
litt chilipulver


Fortsatt ingen forbedring på temperaturfronten - regn og 6 grader. Et ekte suppevær! Ingenting er så godt når det er hustrig som litt varm suppe med litt futt i. Denne har i løpet av vinteren (og nå sommeren) blitt en klassiker. Rask, enkel og god!

Stek kjøttdeigen og løk, tilsett krydder, vann, kikerter og gulrot. og la det hele koke i 10-15 min.

Hvis man vil ha litt ekstra serverer man med tortillachips og litt revet ost.

torsdag 17. juni 2010

Et fugleliv

Denne lille stakkaren satt på en stein utenfor kontorvinduet vårt for noen dager siden. Litt våt og forpjusket i regnet, men ikke forlatt. Mor og far passer nitidig på og det er et svare liv hver gang katten skal ut. Pus stakkar vet ikke helt hva galt den har gjort, for den har vel ikke tenkt å fange noen fugleunge. Det må helst være 20+ før pus går på jakt og vi er fortsatt godt unna den temperaturen. Fuglene ser uansett ikke til å bry seg. Stærkassen formelig tyter over av unger. De er så store nå at de nok snart kommer ut de og.

Ny veske?

Trehandtakene til denne vesken har jeg hatt lenge og jeg har i grunnen irritert meg litt over at jeg kjøpte de. Men ikke nå lenger, nå ergrer jeg meg over at jeg bare kjøpte to. Tror nok min kjære må ta seg en tur i snekkervekstedet og lage flere til meg. Veska er lagt ut på Epla

onsdag 16. juni 2010

Blomsternåler

Været er fortsatt under pari for sommersesongen. Sommerblomstene og pelargoniumene står fortsatt i drivhuset og blir nok der enda en stund. Så derfor får man pynte seg med mer imaginære blomster. Her er noen nåler som er på gang - utgangspunktet er en gammel gardin funnet på mørkeloftet - trolig fra 50-tallet. Sydd sammen med fleecerester og andre stoffrester. Planen er at de skal få en nål sydd bakpå slik at de kan brukes som en brosje. Ideen er stjålet fra almaPalma håper hun tilgir meg.

mandag 14. juni 2010

Presskannevarmer og koppvarmer


I dag har jeg laget to nye produkter. Restekurvene truet etterhvert mer å flyte over og dermed ble disse født: en presskannevarmer og en "sokk" til kaffekoppen. Ytterlaget er tovet strikk i 100% ull og de er foret med polarfleece. Det burde holde kaffen varm og fingrene fri for brannsår :) Presskannevarmerne passer nok de fleste 1 liters presskanner og koppevarmerne passer til det meste av pappkrus og teglass. Begge deler vil bli lagt ut på Epla i løpet av kvelden.

Rabarbragrøt

Den ultimate søndagsdesserten på forsommeren. Det var alltid stas når jeg var mindre å få gå ut å høste rabarbra til den første rabarbragrøten- og det er det fortsatt. Oppskriften er litt omtrentlig: 4-5 stilker (eller mer hvis de er tynne). Vask og ta bort blad og rot, kutt i 1-2 cm biter. Legges i en kasserolle og fyll vann halvveis opp på rabarbraen. Tilsett sukker (ca 3-4 spiseskjeer) og kok til stilkene er møre. Rør ut ca 2 toppede ss potetmel i litt kaldt vann. Ta av varmen og tilsett potetmelblandingen under omrøring. Ha over i bolle og vent til den er avkjølt. Server med fløte og evt. litt ekstra sukker.

søndag 13. juni 2010

Rabarbratid

Forsommeren er rabarbratid. Jeg har blitt mer og mer glad i denne grønnsaken (ja for det er en grønnsak). Høstet på denne tiden er den saftig og sprø og du trenger ikke renske den, bare vask og skjær opp stilkene. Vi har den vanlige nord-norske hagevarianten som jeg ikke synes så god om som en sort vi har sådd selv. Den heter "Glaskins Perpetual" og frøene er kjøpt fra Impecta. Sorten er rød, har svakere syreinnhold og noen fantastiske saftige og lekre stilker. Anbefales på det sterkeste. Planen er å legge ut noen rabarbraoppskrifter i dagene som kommer.

lørdag 12. juni 2010

Huttetu

Kalenderen viser juni, men gradestokken viser noe helt annet enn sommer. Selv om vårblomstene holder seg lengre er det en fattig trøst.


Noen som kan sende oss litt sommervær?





Nå har jeg registrert meg på Bloggurat.